Resultaten Spitsmijden in het OV

Van 21 februari tot en met 22 juni heeft, in samenwerking met de NS, ook een wetenschappelijke proef Spitsmijden in het OV plaatsgevonden. Dit was de eerste keer dat werd onderzocht of ook OV-reizigers te verleiden en te verlokken zijn op andere tijdstippen te reizen. Bij de proef waren 124 deelnemers betrokken die regelmatig reizen op het traject Utrecht - Den Haag.

Deelnemers ruilden hierbij hun Jaartrajectabonnement in voor een Dalurentrajectabonnement. Dit is een abonnement dat niet geldig is tussen 07.30 en 09.00 uur. Deelnemers ontvingen hierbij als beloning circa 20% van de abonnementsprijs retour. Samenwerking met werkgevers was bij deze proef essentieel. Werkgevers zijn vaak degenen die het abonnement betalen. Zij moesten dan ook akkoord gaan met het inruilen naar een ander abonnement én het verstrekken van de beloning aan de medewerker.

Spitsmijden toont aan dat reizigers in staat zijn hun reisgedrag aan te passen, als er een financiële prikkel tegenover staat. Een flexibele houding van werkgevers ten aanzien van met name werktijden, vergemakkelijkt het reizen buiten de spitsen.

Meer informatie

Rapportages

De resultaten van de proef Spitsmijden in het OV staan beschreven in de volgende rapportages: